۷ خاصیت شگفت انگیز چای ماچا | با ماچا لاغر کنید و مراقب مغز و قلبتان باشید
به گزارش روبرونیوز، ماچا در فروشگاهها و کافی شاپها محبوب است و به عنوان ماچا لاته، چای ماچا و دسر موجود است.
ماچا مانند چای سبز از گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) به دست میآید. با این حال، رشد متفاوتی دارد و دارای مشخصات غذایی منحصر به فرد است.
کشاورزان در بیشتر دوره رشد این گیاه آن را در سایه قرار میدهند. این کمبود نور مستقیم خورشید، تولید کلروفیل و محتوای اسید آمینه را افزایش میدهد و رنگ سبز تیره تری به گیاه میدهد.
تولیدکنندگان پس از برداشت، ساقهها و رگبرگها را جدا کرده و برگها را به صورت پودر ریز خرد میکنند که همان محصول نهایی یعنی ماچا است.
ماچا حاوی مواد مغذی کل برگ چای است و حاوی کافئین و آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به چای سبز است.
مطالعات روی ماچا موجب کشف فواید مختلفی در آن شده است که از آن میان میتوان به محافظت از کبد، بهبود سلامت قلب و حتی کاهش وزن اشاره کرد.
در اینجا به ۷ ویژگی سلامتی بخش احتمالی مصرف ماچا میپردازیم.
۱. آنتی اکسیدان بالایی دارد
ماچا سرشاراز کاتچین است. کاتچین دستهای از ترکیبات گیاهی موجود در چای است که به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی عمل میکند.
آنتی اکسیدانها به تثبیت رادیکالهای آزاد مضر که موجب آسیب به سلولها و بیماریهای مزمن میشوند کمک میکنند.
ماچا در سایه رشد میکند. هنگامی که برگها برداشت میشوند، محتوای کاتچین کمتری به نسبت سایر انواع چای سبز دارا هستند. با این حال، وقتی در آب حل میشوند، ۳ برابر کاتچین بیشتر تولید میکنند.
یک مطالعه نشان داد که تغذیه موشها با مکملهای حاوی ماچا آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد را کاهش میدهد و فعالیت آنتیاکسیدانی را افزایش میدهد.
گنجاندن ماچا در رژیم غذایی میتواند مصرف آنتی اکسیدان را افزایش دهد که ممکن است به جلوگیری از آسیب سلولی و کاهش خطر ابتلا به چندین بیماری مزمن کمک کند.
ماچا حاوی آنتی اکسیدانهایی است که ممکن است آسیب سلولی را کاهش داده و از بیماریهای مزمن جلوگیری کند.
۲. به محافظت از کبد کمک میکند
کبد برای سلامتی حیاتی است و نقش اصلی را در متابولیسم داروها، دفع سموم و پردازش مواد مغذی ایفا میکند. برخی از مطالعات نشان داده اند که ماچا ممکن است به محافظت از سلامت کبد کمک کند.
یک بررسی در سال ۲۰۱۵ در ۱۵ مطالعه نشان داد که نوشیدن چای سبز با کاهش خطر ابتلا به بیماری کبد مرتبط است. با این حال در سال ۲۰۲۰ برخی از کارشناسان خاطرنشان کردند که اگرچه ماچا ممکن است با کاهش آنزیمهای کبدی برای افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) مفید باشد، اما ممکن است آنزیمهای کبدی را در افراد سالم افزایش دهد.
به دلیل اینکه بیشتر تحقیقات به بررسی اثرات عصاره چای سبز در حیوانات محدود میشود، تحقیقات بیشتری برای بررسی اثرات ماچا بر روی جمعیت انسانی مورد نیاز است.
برخی از مطالعات نشان داده اند که ماچا میتواند از آسیب کبدی جلوگیری کرده و خطر ابتلا به بیماری کبدی را کاهش دهد. با این حال، مطالعات بیشتری برای بررسی اثرات آن برجمعیت انسانی مورد نیاز است.
۳. عملکرد مغز را تقویت میکند
برخی تحقیقات نشان میدهد که چندین ترکیب موجود در ماچا میتواند به بهبود عملکرد مغز کمک کند.
یک مطالعه در رابطه با عملکرد افراد در یکسری وظایف که برای بررسی عملکرد مغز طراحی شده بود روی ۲۳ نفر انجام شد. برخی از شرکت کنندگان یا چای ماچا یا ماچا بارحاوی ۴ گرم ماچا مصرف کردند، در حالی که گروه کنترل چای یا بار دارونما مصرف کرده بودند. کسانی که ماچا مصرف کردند در مقایسه با گروهی که دارونما مصرف کرده بودند در توجه، زمان واکنش و حافظه بهبودهایی نشان دادند.
مطالعه دیگری نیز نشان داد که مصرف روزانه ۲ گرم پودر چای سبز به مدت ۲ ماه به بهبود عملکرد مغز در افراد مسن کمک میکند. ماچا غلظت کافئین بیشتری نسبت به چای سبز دارد. بسته به نوع، نام تجاری و فرآوری، چای سبز دارای حدود ۱۱ تا ۲۵ (میلی گرم بر گرم) است در حالی که ماچا حاوی ۱۹ تا ۴۴ میلی گرم در یک گرم است.
ماچا همچنین حاوی ترکیبی به نام ال تئانین (L-theanine) است که اثرات کافئین را تغییر میدهد. هوشیاری را ارتقا و به جلوگیری از افت سطح انرژی که میتواند به دنبال مصرف کافئین باشد، کمک میکند.
نشان داده شده است که ماچا توجه، حافظه و زمان واکنش را بهبود میبخشد. همچنین حاوی کافئین و ال تیانین است که میتواند چندین جنبه از عملکرد مغز را بهبود بخشد.
۴. ماچا به پیشگیری از سرطان کمک میکند
ماچا حاوی ترکیباتی است که به پیشگیری از سرطان کمک میکند. ماچا سرشار از نوعی کاتچین به نام اپی گالوکاتچین- ۳-گالات (EGCG) است که ممکن است خواص ضد سرطانی قوی داشته باشد.
برخی از مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان داده اند که ممکن است به پیشگیری از برخی انواع سرطان کمک کند، اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان داده است که ترکیبات موجود در ماچا ممکن است از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری کند.
۵. سلامت قلب را ارتقا میدهد
برخی تحقیقات نشان داده اند که نوشیدن چای سبز که مشخصات مغذی مشابهی با ماچا دارد، ممکن است به محافظت در برابر بیماریهای قلبی کمک کند.
مصرف چای سبز در مقایسه با قهوه موجب کاهش خطر بیماریهای قلبی و عروقی میشود. برخی مطالعات نشان داده اند که ممکن است به کاهش خطر فشار خون بالا و دیگر عوارض در افراد مبتلا به بیماری قلبی کمک کند.
مطالعات نشان میدهد که چای سبز و ماچا میتوانند چندین عامل خطر بیماری قلبی را کاهش دهند.
۶. به کاهش وزن کمک میکند
چای سبز به دلیل توانایی در تسریع کاهش وزن شناخته شده است. یک بررسی در سال ۲۰۲۰ نشان داد که همراه با اقدامات رژیم غذایی و ورزش، مصرف ۵۰۰ میلی گرم در روز چای سبز به مدت ۱۲ هفته ممکن است شاخص توده بدن (BMI) را کاهش دهد.
اگرچه اکثر مطالعات روی چای سبز متمرکز شده اند، اما ماچا و چای سبز هر دو از یک گیاه به دست میآیند و حاوی ترکیبات مشابهی هستند.
برخی از مطالعات نشان میدهد که عصاره چای سبز به افزایش متابولیسم و چربی سوزی کمک میکند که هر دو منجر به کاهش وزن میشود.
۷. تهیه چای ماچا آسان است
راههای زیادی برای لذت بردن از ماچا وجود دارد. میتوان چای سنتی ماچا را با الک کردن ۱ تا ۲ قاشق چایخوری (۲ تا ۴ گرم) پودر ماچا در فنجان و اضافه کردن ۲ اونس (۵۹ میلیلیتر) آب داغ و مخلوط کردن آن با همزن بامبو تهیه کرد.
همچنین میتوان نسبت پودر ماچا به آب را بر اساس قوام دلخواه تنظیم کرد.
برای تهیه یک چای ماچای رقیق تر، پودر ماچا را به نصف قاشق چای خوری (۱ گرم) کاهش داد و با ۴-۳ اونس (۸۹-۱۱۸ میلی لیتر) آب داغ مخلوط کرد.
برای تهیه چای ماچای غلیظ تر، میتوان ۲ قاشق چای خوری (۴ گرم) پودرماچا را با ۱ اونس (۳۰ میلی لیتر) آب ترکیب کرد.
همچنین میتوان ماچا را با زردچوبه ترکیب کرد. آن را با غذاها و نوشیدنیهای حاوی شیر مانند لاته یا پودینگ مخلوط کرد. همچنین در دسرهایی مانند بستنی ماچا یا کوکیها امتحان کرد و یا از آن در تهیه اسموتیهای پروتئینی استفاده کرد.